Interview Martine De Roy

Deze week is week van de vrijwilligers, en om die reden willen we verschillende vrijwilligers in de kijker plaatsen. We starten met Martine De Roy. Zij is één van de stille krachten achter het project. Vooral achter de schermen maakt ze het verschil. Geen regel van Voetbal Vlaanderen die ze niet kent!

 • Waarom precies vrijwilliger bij City Pirates en hoe bent u hier beland?

“Ik ben hier beland met mijn zoon die voetbalt, we waren eerst bij FC Merksem, maar daar waren we niet helemaal tevreden, we zijn daar eigenlijk maar een jaar geweest. Een deel van de jeugd van FC Merksem maakte daarom de oversteek naar SC Merksem, de voorganger van City Pirates. Ik ben daar mee in de organisatie vrijwilligerswerk beginnen doen, en ja, het is zo gebleven. Mijn zoon speelt hier al geruime tijd niet meer, maar ik ben gebleven.”

 • Heeft u zelf gevoetbald of aan een andere sport gedaan?

“Geen voetbal, ik heb vroeger wel paardgereden, maar niet echt op competitieniveau ofzo, gewoon in het bos wandelingen doen. Behalve dit heb ik niet echt iets van sport gedaan, zeker niet op competitief niveau.”

 • Hoe lang bent u ondertussen vrijwilliger?

“We zijn in september 2005 met zijn allen naar SC Merksem gegaan, maar het jaar daarvoor deed  ik ook al wel vrijwilligerswerk, maar toen voor FC Merksem. Maar dat tel ik nooit echt mee, het is vooral begonnen in 2005. “-

 • Welke veranderingen ziet u sinds dat u hier bent van in 2005?

“Om te beginnen is de club enorm gegroeid, want als ik ben begonnen, dan was het alleen hier in Merksem. Dan is Linkeroever erbij gekomen want de ploeg die op Linkeroever voetbalde was al jaren gestopt. En dan heeft Michel Pradolini Linkeroever terug uit de grond gestampt en daardoor kwam er terug leven in het voetbal op Linkeroever. Dan is Luchtbal nog erbij gekomen en dan hebben we het samenwerkingsverband met Deurne opgestart. Vervolgens kwam Dam er ook nog bij. Dus dat is enorm uitgebreid.

 • Wat doet u hier allemaal precies als vrijwilliger?

“Nu werk ik op het secretariaat, ik doe de inschrijvingen in Merksem en de desaffectaties en de verzekeringen doe ik voor de gehele club. Toen we opgestart zijn op Linkeroever ging ik ook daar helpen met de inschrijvingen, omdat dit in het beginproces echt wel nodig was. Nu doet Yves dit zelf, en hij doet dit schitterend. In het begin deed ik de catering. Toen bakte ik een heel weekend hamburgers, hotdogs en braadworsten in een caravan op de jeugd op Bouckenborgh. Daarna verhuisde dit naar de keuken op Jef Mermans en werd het uitgebreid met ook ontbijt met koffiekoeken en broodjes. Dan ben ik stilletjes aan begonnen met op het secretariaat te helpen, daarna heb ik daar de verzekeringen opgepakt, en nu al geruime tijd de inschrijvingen, degene die mij daar hebben opgeleid zijn Dré en Maurice, die zijn ondertussen allebei gestopt omdat die een respectabele leeftijd hebben. Nu helpt mijn dochter soms als het echt druk is. En als ik iets niet weet kan ik uiteraard altijd de hulp inroepen van onze GC Ronny Van Kets.”

 • Wat betekent City Pirates voor u?

“In het begin was dat eerst de ploeg waar dat we naartoe kwamen en dan wist ik er nog niet veel over uiteraard. Maar dan is het sociale ook heel hard bij gekomen: begeleiden van jongeren die het moeilijk hebben thuis en de schoolbegeleiding. Dit is is ook allemaal heel hard gegroeid en heel hard geëvolueerd in de loop der jaren. En dat is hetgeen Michel heel nauw aan het hart ligt. Nu betekent dat voor mij veel meer dan gewoon voetbal. Ik zie heel graag voetbal, ik ga graag naar voetbal, vroeger ook in het stadion bij Beerschot, maar nu is het vooral het sociale dat mij enorm aanspreekt. Daarom dat ik erbij blijf, omdat ze echt heel goede dingen doen.”

 • Waarom doet u dit?

“Ik ben in het begin er ingerold langs mijn zoon, het was “niet echt” de bedoeling, maar als je dan ziet hoe alles evolueert en hoe de club werkt met jongeren dan wil ik daar wel voort nog een steentje bij blijven dragen om die club te laten bestaan en te laten functioneren. En dat sociale doe ik zelf niet, dat is vooral Linda en het team die dat doen, veel mensen zijn daarmee bezig. Maar ja, de andere dingen voor de club moeten ook in orde zijn, anders werkt de club ook niet. Het blijft een voetbalclub waar dat alles in orde moet zijn. De spelers moeten ook aangesloten zijn, anders als er iets gebeurt, zijn die niet verzekerd, dus dat zijn allemaal dingen die uiteraard ook moeten kloppen en die met het sociale niet direct iets te maken hebben, maar wel het feit dat we een voetbalploeg zijn, dat we aangesloten zijn bij de Belgische voetbalbond.”

 • Wat is uw doel binnen City Pirates?

“Een doel voor mezelf heb ik niet, ik moet niets bereiken voor mezelf met mijn vrijwilligerswerk. Het is gewoon om de club te helpen en het project staande te houden en voort te kunnen laten draaien. ”

 • Hoe voelt het om bij City Pirates te behoren?

“Ik vind het heel leuk, ik heb me al dikwijls goed geamuseerd, ook als we met de voetbal op verplaatsing gaan en de stages vroeger enzovoort, het is leuk. Ik vind het prettig om deel uit te maken van heel dat project, of toch een deeltje, want het is een heel klein deeltje uiteraard. Het geeft wel een goed gevoel.”

 • Zou u dit vrijwilligerswerk aan anderen aanraden en waarom?

“Ik zou het vrijwilligerswerk zeker aanraden, zeker als je het echt met hart en ziel doet. Dat is ook nodig want soms is het niet gemakkelijk, en krijg je verwijten als er iets niet lukt, of niet meteen lukt en mensen terug moeten komen. Het voetbalsysteem is complex en dat onderschatten mensen. Dus als je het niet echt bij u volle zin doet  en volle enthousiasme, dat kan dat misschien wel eens tegenslaan. Voor de rest zou ik dat zeker aanraden als iemand dat ziet zitten en bij een sociaal project wil meewerken, dan kan ik het aan iedereen aanraden. Het is ook wel zo dat je het een beetje serieus moet nemen, het is niet zo van bam ik ga eens even rap iets gaan doen. Hetgeen wat ik doe, dat secretariaatswerk, dat moet wel al in orde zijn volgens de wetten en regels van Voetbal Vlaanderen en het moet wel kloppen natuurlijk.”

 • Wat is het mooiste moment dat je hebt beleeft bij City Pirates?

“Er zijn wel verschillende dingen, maar er één uithalen dat kan ik niet echt. Het geheel is heel leuk en als je ziet dat de hulp bij de jongeren terechtkomt bijvoorbeeld hetgeen dat nu in Linkeroever allemaal gebeurt en wat er in FC United City Pirates te zien is, het is allemaal heel leuk, je bent er wel trots op dat er dingen gebeuren in de club.

 • Hoe ziet uw toekomst bij City Pirates eruit? 

“Ik denk dat ik dit secretariaatswerk nog wel even zal blijven doen zolang dat het lukt.”

En wij zijn vanuit City Pirates zeer blij dat Martine dit allemaal doet. Bedankt Martine voor alles!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!