Geschiedenis

City Pirates is een sociaal voetbalproject gelokaliseerd in Merksem, Luchtbal, Linkeroever en Deurne. De club heeft als stamnummer 544 en speelt in het blauw-geel. City Pirates kent haar oorsprong uit de Belgische voetbalclub SC Merksem.

De club kent reeds een lange sportieve geschiedenis. Ze zag het licht op 15 juli 1921 onder de naam Sint-Jan. Enkele studenten van het Sint-Jan Berchmanscollege hadden de ploeg opgericht. De ploeg was aan de Vlaams Katholiek Sportverbond verbonden. Vier jaar later maakten ze de overstap naar de Belgische Voetbalbond, waar ze in 1926 bij de verdeling van de stamnummers het nummer 544 werden toegekend. In 1927 werd de clubnaam veranderd in Merksem SC.

In 1937 werd door enkele oud-leerlingen en broeders van het Sint-Eduarduscollege de voetbalploeg Olse-Voetbal opgericht. Vier jaar later fusioneerde deze ploeg met Merksem SC, die voortaan Olse Merksem SC heette. Tussen 1943 en 1946 proefde de club voor het eerst van de nationale reeksen. In 1951 verkreeg de club de koninklijke titel en heette ze officieel K. Olse Merksem SC. Tussen 1951 en 1980 speelde de club 29 jaar onafgebroken in de nationale reeksen. K. Olse Merksem SC nestelde zich voornamelijk in derde klasse. In de periodes 1959-1962 en 1973-1976 speelde de club zelfs in tweede klasse. Een vierde plaats en daarmee gepaard het nipt missen van promotie in 1959 was het beste resultaat. De rol van Jef Mermans was opvallend hierbij (zie: Jef Mermans). Na het afscheidden van Olse Voetbal in 1975 ging de club door het leven als K. Merksem SC.

Tussen 1982 en 1986 handhaafde de club zich echter terug in de nationale reeksen. Nadien slaagde de club er voor enkele decennia niet meer in om op te klimmen. Op het einde van de jaren ’90 was de club zelfs afgezakt tot derde provinciale.

In 2005 dreigt K. Merksem SC. opnieuw te zakken naar derde provinciale. De club heeft te kampen met financiële problemen en de spelers kregen hun geld niet meteen. Speler Philip Van Dooren, huidig technisch coördinator, neemt het roer over als coach. In de tien speeldagen die volgden zet de club een remonte in en redt het zich miraculeus. Na die onverklaarbare redding gebeurt er nog een grote verandering: Michel Pradolini wordt de nieuwe voorzitter. Met Pradolini slaat K Merksem SC een nieuwe weg in. Hij leidt de club met structuur en openheid. De schulden werden aangezuiverd. Sinds 2005 wordt duidelijk dat de sportieve resultaten onderschikt waren aan het sociale project. De club wil jongeren kansen geven door middel van voetbal, werken aan de diversiteit die Antwerpen rijk is en vechten tegen racisme, verbittering, verarming en vereenzaming.

Tien jaar later is het ledenbestand van 170 naar 1000 spelers gegroeid. Dit aantal is onder 75 nationaliteiten verdeeld. Vier diversiteitsmedewerkers zijn voltijds aan de slag bij de club. Zij voeren huisbezoeken uit, leggen contacten met de scholen, organiseren huiswerkbegeleiding… Ook sportief zijn er grote stappen gezet. De club speelt sinds 2012 terug in vierde klasse. De groei in het ledenbestand had ook tot gevolg dat er meer locaties en accommodatie nodig was. Sinds 2010 speelt de club niet enkel meer op de velden van het eigen Jef Mermanscomplex, maar ook in de Luchtbalwijk. Vier jaar later, in 2014, is ook het failliete VC Linkeroever overgenomen. In datzelfde jaar veranderde de naam van de voetbalclub in City Pirates. Een naam die aanspreekt bij de jeugd en die het makkelijker maakt om op meerdere locaties te werken. Sinds 2016 is Olympic Deurne een partner van het project. Ander belangrijk nieuws uit 2016 was het feit dat Radja Nainggolan officleel peter werd van het project!

Promotie in 2017

Met nieuwe coach Yves Van Heurck wordt het seizoen 2016-2017 met de nodige ambitie aangevat. De start is echter dramatisch. Er wordt slechts 1 op 9 gehaald. Het geloof in de groep en de coach bleef weliswaar overeind, en dit loonde. Na een seizoen met enkele mooie overwinningsreeksen, eindigt City Pirates als derde van het kampioenschap. Een 6-0 overwinning tegen Diest op de voorlaatste speeldag zorgt voor zekerheid qua deelname aan de eindronde. Eindronde, en dit voor het derde jaar op rij. Derde keer, goede keer! Door het wegvallen van enkele teams was de wedstrijd tegen Wetteren er meteen één met een rechtstreeks ticket naar 2de amateurklasse. De zenuwen tijdens de thuismatch waren strak gespannen. Het beterde er niet op toen Wetteren via een penalty op 0-1 kwam. Met 2 pareltjes van doelpunten slaagden Thomas Van Zantvoort en Tristan Dermaut, met nota bene zijn 33ste doelpunt van het seizoen, het tij helemaal te doen keren. 2-1 aan rust. Wetteren kwam echter sterker uit de kleedkamer en maakte dan ook verdiend gelijk. Met nog 20 seconden te gaan, vertrekt er nog één aanval van de Pirates. De aanval start bij Roef en via enkele stationnetjes komt de bal bij Vertommen die knap binnenschiet. 3-2!!! Het stadion ontploft. De jeugd springt op het veld, terwijl de wedstrijd nog niet is afgefloten. De Pirates houden de 3-2 vast en mogen voor het eerst in 41 jaar genieten van 2de amateurklasse! Klik hier voor de beelden van deze memorabele avond.

 

Jef Mermans

Zoals elke piraat weet, heet ons stadionin Merksem het Jef Mermans-stadion. Josephus Antoon Louisa (Jef) Mermans was een Belgische voetballer. Op zijnde tiende sloot hij zich aan bij Tubantia Borgerhout. Bij die ploeg maakt hij zijn debuut in de eerste ploeg op vijftienjarige leeftijd. Hij scoorde er 65 keer in 93 wedstrijd. Iets wat de grote ploegen opviel. Mermans koos uiteindelijk voor RSC Anderlecht. Bij Anderlecht maakte hij vijftien jaar lang het mooie weer en scoorde hij 367 doelpunten in 397 wedstrijden. Daarmee is hij topscorer allertijden van de recordkampioen van België. Hij werd zeven maal landskampioen met Anderlecht. Tevens voetbalde Jef Mermans bij de Belgische nationale ploeg! In 56 interlands als Rode Duivel scoorde hij 27 doelpunten. In 1957 trok hij naar onze ploeg. Waar hij in 1960 op voetbalpensioen ging. De legende vertelt dat het Mermans was die in 1959 zijn ploeggenoten overtuigde om niet voluit voor promotie te gaan. Tijdens de rust van de beslissende wedstrijd had hij daarom het woord genomen tijdens de rust. De ploeg was het unaniem eens dat de kameraadschap en het plezier van het voetballen primeerde boven het geld en de status van eerste klasse. Dus ook toen al was het sociale en het amusement van groot belang bij City Pirates ;).