Internationale dag van de vrijwilliger!

Vandaag is het de internationale dag van de vrijwilliger! We willen al onze vrijwilligers bedanken voor alles wat ze doen. Zonder onze vrijwilligers zou er geen City Pirates zijn.

Vandaag en de komende weken stellen we telkens een vrijwilliger voor. We starten met Ikram Rahou!

Stel uzelf even voor

Ik ben Ikram, 20 jaar en ik studeer maatschappelijk werk (derde jaar). Ik sport graag, en ik lees graag boeken. Ik wandel ook vaak.

Waarom heb je gekozen voor de studie maatschappelijk werk?

Ik heb zelf in de jeugdzorg gezeten en heb daar ervaringen meegemaakt, waar ik me vragen bij stelde. Er waren ook positieve zaken en mensen die me ook echt hielpen, maar tegelijk heb ik ook het “labelen” en het “onrechtvaardige” meegemaakt, en dat heeft me getriggerd om het zelf anders te doen. Om maatschappelijk werk te doen zonder te labelen. Ik wil mijn ervaringen gebruiken als iets positiefs. Ik heb het zelf meegemaakt, dus ik kan me goed inleven in bepaalde situaties.
Zo hoorde ik vroeger heel vaak woorden als “instellingskind” of “probleemjongeren” en dit raakt ook mensen. Zelf wil ik mijn steentje bijdragen om hier een verschil in te maken. Ik wil mijn stem laten gelden.

Hoe ben je tot City Pirates gekomen?

In mijn 2de jaar heb ik stage gelopen bij City Pirates. Mijn docent Matej Majstorovic had City Pirates aangeraden. Zelf was ik wat argwanend omdat ik dacht dat met jongeren werken confronterend ging zijn, maar Matej gaf me vertrouwen. Hij duwde mij bijna letterlijk richting Michiel die me vervolgens in contact bracht met Junior. Achteraf gezien was dit één van de beste zaken die me is overkomen. Ik heb toen stage gelopen bij Junior, die actief was in Deurne en Merksem.

Wat vond je van de stage?

Zeer leerrijk en zeer mooie ervaring. Veel bijgeleerd, ook over mezelf. Als mens ben je nooit klaar met leren. Ik was zeer kritisch tegenover vooroordelen, maar bleek dat ik er ook zelf had. Het heeft me verder gevormd. Ik ben nu nog bewuster en tracht telkens open te staan voor de inzichten van anderen. Je kan altijd fout zijn. Je kan ook altijd van iedereen iets leren, ook al verschilt die persoon veel van jou. In het derde jaar moest ik voor een andere stageplaats gaan, en nu ga ik bij Young Fenix werken: mentale ondersteuning bij jongeren. Ook heel divers en ze geven ook het spirituele een plek in de hulpverlening.

Hoe ben je vrijwilliger geworden?

Ik ben gewoon blijven plakken! Na mijn stage bleef ik 2 keer per week huiswerkbegeleiding geven. Ook al heb ik super druk, ik vind het te belangrijk. Ik zie het niet als een optie, maar als een engagement. Ik heb dus vooral huiswerkbegeleiding gedaan, en in de zomer heb ik ook geholpen bij Mobile School. Nu blijf ik 2 keer per week huiswerkbegeleiding te Linkeroever geven.

Hoe vind je het hier?

Ik vind huiswerkbegeleiding noodzakelijk. Het is een must voor bepaalde jongeren. Je ziet dat de jongeren potentieel hebben, maar dat ze ook bepaalde structuur of ondersteuning niet krijgen. Hoe kan het bv dat een jongere niet weet hoe hij zijn smartschool agenda open krijgt?
De jongeren zijn vaak zeer zelfstandig, en hebben potentieel, dus als we ze begeleiden, kunnen ze grote stappen zetten! Je ziet ook dat het vruchten afwerpt.

Het baart me ook zorgen als ik zie hoeveel achterstand sommige jongeren op structurele zaken hebben. Ik kijk kritisch naar de maatschappij. Er is nog veel werk.

Hoe gaat het in zijn werk?

Huiswerkbegeleiding bij City Pirates is op vaste momenten per locatie van City Pirates, waar iedereen welkom is. Dus ook als je goede punten hebt, ben je welkom om samen te leren. Wel wordt er via schoolbezoeken aan bepaalde jongeren het mee opgelegd omdat we weten dat ze het nodig hebben. Jongeren zijn graag op City Pirates en door hun band met de club luisteren ze.

We helpen ze met huiswerk, maar het gaat ook breder. We bouwen een band met hen op en werken ook mee aan het welzijn. Ze kunnen bij ons terecht als er zaken zijn. We pikken ook signalen op, en werken ook aan de structuur van op tijd komen, respectvol handelen, attitude, agenda meebrengen, helpen met plannen…

Het is ook logisch dat jongeren niet meteen het groot plaatje van onderwijs zien, maar het is aan ons om ze wakker te schudden en te wijzen op de gevolgen. Ze moeten hun toekomst in handen nemen.

Wat betekent City Pirates voor jou?

Een thuis, en bepaald familiegevoel. Dat is mooi dat we dit kunnen ervaren. Ik ben ook zeer dankbaar voor wat de plek voor me betekent. Ik ben ook dankbaar voor Junior want hij heeft veel voor me betekend. Ik word hier omringt door positieve mensen die het beste met me voor hebben, en dat geeft veel warmte.

Familie is goud waard. Dat maakt u ook als persoon, maar je kan het ook zelf maken. Het is niet bloedgebonden. Zo heb ik een zus waar ik zeer goede band mee heb, maar zijn er ook 2 jongeren van de instelling waar ik ben opgegroeid, die voor mij als familie aanvoelen. Ik beschouw die ook als broer en zus. De medewerkers en vrijwilliger hier, mensen zoals Junior en Priscille, voelen ook als familie.

Waarom doe je dit? Wat is je doel?

Het potentieel van de jongeren verder doen ontbolsteren. Ik vind het ook zeer belangrijk om bij te dragen in de maatschappij, dit hoort ook bij mijn geloof. Dit kan op verschillende vlakken, financieel of door mensen te helpen. En ik vind het mooi dat ik actief kan bijdragen door tijd en energie in de jongeren te steken.

Hoe voelt het om bij City Pirates te behoren? Wat vind je van de club?

Ik ben zeer dankbaar. Ik denk dat er nog meer opportuniteiten zijn. City Pirates is een voorbeeld voor andere clubs. Het moet niet altijd via maatschappelijk werkers, maar ook vrijwilligers die bij andere clubs huiswerkbegeleiding geven. De methodieken kunnen worden gedeeld. Ik hoop dat meer sportclubs het voorbeeld volgen.

Zou je vrijwilligerswerk bij City Pirates aan anderen aanraden en waarom?

Sowieso! Ik doe dit nu al. Veel mensen reageren ook positief, maar sommige ook verbaasd, in de zin dat ze liever Netlfix checken op vrije avonden. Dit is mijn deeltje en ik draag graag bij om anderen ook de mogelijkheden te geven.

City Pirates duwt mensen in de goede richting. Soms letterlijk. Er worden veel kansen geboden, en dat is mooi.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!