UEFA Foundation For Children Award

UEFA Foundation for Children beloont sociaal werk City Pirates met 50.000 euro

KBVB-nominatie ontvangt Europese award voor sociale projecten

De UEFA Foundation for Children schenkt het Belgische maatschappelijk project City Pirates 50.000 euro. Het is daarmee één van de 20 Europese projecten die dit jaar, na een nominatie door de Belgische Voetbalbond, de award en financiële steun krijgen. Die financiële steun is meer dan welkom. De coronacrisis heeft een enorme impact op de werking van de voetbalclub. City Pirates zal het geld investeren in heel wat maatschappelijke initiatieven: ze starten een oorlogskas voor sociale dossiers en zullen nog extra inzetten op hun pleintjeswerking.

 

De UEFA Foundation for Children schenkt elk jaar 1 miljoen euro verdeeld over 20 laureaten aan organisaties of clubs die een sociaal project voor kwetsbare en kansenjongeren uitgewerkt hebben. Elk van de 55 UEFA-leden mocht één sociaal project naar voren schuiven om kans te maken op de award en bijhorende financiële steun. Na een nominatie en een award in 2018 voor het meisjesvoetbalproject van Plan International in Benin en een nominatie voor BX Brussels vorig jaar schoof de KBVB dit jaar maatschappelijk voetbalproject City Pirates naar voren. De organisatie bracht de KBVB en City Pirates deze week op de hoogte dat ze één van de twintig laureaten zijn.

 

Investering in extra maatschappelijke initiatieven 2020-2021

De coronacrisis heeft een enorme impact op de werking van voetbalclubs. Dat is niet anders bij City Pirates. Zo staan er nog 700 jongeren op de wachtlijst om lid te worden. Het geld van de UEFA-award zal de club dan ook investeren in een oorlogskas voor sociale dossiers, waarbij het mensen die het meest getroffen worden door de komende crisis zullen helpen.

 

“Voor onze club en onze medewerkers is dit een enorme blijk van erkenning”, vertelt Michiel De Visschere van City Pirates. Jongeren die het lidgeld niet kunnen betalen, moeten niet gestraft worden door hun voetbal af te nemen. Gezinnen waar geen eten op tafel staat, zullen we trachten te helpen met voedselbonnen en maaltijden. Daarnaast zetten we ook extra in op onze pleintjeswerking om extra jongeren laagdrempelig te kunnen bereiken.  We vrezen dat de maatschappelijke noodzaak voor projecten als het onze alleen maar zal groeien terwijl de economische middelen onder druk komen te staan. Ons project heeft een privaat-publiek financieringsmodel, waarbij gezien de omstandigheden vooral de private sponsoring dreigt fel terug te lopen.”

 

Daarom besloten de City Pirates nu al om een spaarpot aan te leggen en budgetten die voorzien waren voor hun eerste ploeg over te hevelen naar de jeugdwerking en hun sociale projecten. “We zijn dankbaar dat de spelers die inspanning voor onze jongeren willen maken”, aldus De Visschere. “Zij zijn net als ons trots om deel uit te maken van dit maatschappelijk project. Onze club hoopt ook andere organisaties te kunnen inspireren om op hun manier te proberen om een meerwaarde te vormen in het leven van kwetsbare jongeren. Ons doel is niet alleen hen, maar ook hun ouders te ondersteunen en te helpen om een beter leven te leiden. Hier leren ze dat wanneer iedereen elkaar helpt, iedereen er beter van wordt.”

Voetbalbond roept clubs op tot sociale projecten
De KBVB is opgetogen dat voor de tweede keer een Belgische nominatie uitverkozen werd. “City Pirates is zeker een terechte winnaar”, vindt An De Kock, CSR coördinator  van de KBVB. “Hun project loopt van de eerste ploeg tot de allerjongste voetballers en kan tot voorbeeld strekken van andere clubs.” Clubs die ook een sociaal project hebben en een subsidie willen aanvragen, kunnen vanaf 1 juli tot 15 augustus een project indienenvoor de subsidieoproep van de de UEFA Foundation for Children voor de editie van 2021. Alle informatie zal vanaf 1 juli beschikbaar zijn op de website van de UEFA Foundation for Children: https://uefafoundation.org/.

Pers:

04/06/2020 – ATV – UEFA Foundation for Children beloont sociaal werk City Pirates met 50.000 euro

04/06/2020 – BE PUBLIC.BE – UEFA Foundation for Children beloont sociaal werk City Pirates met 50.000 euro

10/06/2020 – MODERO – UEFA FOUNDATION FOR CHILDREN BELOONT SOCIAAL WERK CITY PIRATES

10/06/2020 – ROYAL BELGIAN FOOTBALL –  UEFA Foundation for Children beloont sociaal werk City Pirates met 50.000 euro

10/06/2020 – HLN – City Pirates winnen UEFA-award voor werk met kwetsbare jongeren en krijgen 50.000 euro