Eerste Ploeg, Sociaal

Interview met David Iboma

Gisteren maakten we bekend dat David Iboma tekende bij City Pirates. Vandaag mochten we hem enkele vragen stellen na zijn persoonlijk training.

Dag David, bedankt voor je tijd. De meest gestelde vraag van onze piraten aan jou, was voor welke ploegen je allemaal gespeeld hebt. 

In 2002 ben in aangekomen in België (toen was ik 8 jaar) en ben ik op Linkeroever gaan wonen. Mijn eerste ploeg was Augustinus in Deurne, toen nog in het Katholiek verbond. Daarna ben ik naar Sparta Linkeroever gegaan, dat is nu City Pirates natuurlijk. Ik heb daar ooit een toernooi gemist terwijl Antwerp daar aan het scouten was. Drie van mijn vrienden hebben een contract gekregen bij Antwerp en ik ben naar KSK Beveren gegaan. Daar heb ik 1 seizoen gespeeld en ben dan gaan testen bij de U15 van Antwerp.

Bij Antwerp ben ik dan doorgeschoven geweest van U15 naar U16 en u17 en dan naar de belofte. Uiteindelijk trainde ik al met de eerste ploeg onder Bart De Roover terwijl ik nog maar 15 was. Dan kwam er belangstelling van verschillende ploegen zoals Manchester United, Manchester City, Lyon, Westbrom, …

Dat is uiteindelijk niet gebeurd en dan ben ik voor een project gegaan in Beerschot. Daar heb ik mijn eerste professioneel contract getekend. Dat was wel moeilijk om terug bij de U17 te beginnen, terug belofte, … Ondertussen was ik ook opgeroepen voor de U17 van de nationale ploeg. Daarna, toen Beerschot bijna failliet was ben ik dan op miraculeuze wijze opnieuw opgeroepen voor de nationale ploeg. We hebben toen een goede eindronde gespeeld maar jammer genoeg hebben we ons toen niet gekwalificeerd.

Toen heb ik beslist om terug naar Antwerp te gaan om in de eerste ploeg te spelen onder Hasselbaink. Daar heb toch wat wedstrijden gespeeld en dat heeft ervoor gezorgd dat ik een aanbod kreeg van Gent en Charleroi. Die zijn uiteindelijk ook niet doorgegaan en ben ik in Maasmechelen beland, bij Patro Eisden. Daar heb ik toch een 20-tal wedstrijden gespeeld onder Nico Claesen.

Dan is tweede klas eigenlijk opgesplitst geweest en ben ik een stage gaan lopen in Beerschot. En ben ik uiteindelijk terecht gekomen in Sporting Hasselt bij Stijn Stijnen. Ik heb dan een seizoen niet kunnen spelen door blessure en ben ik naar Walhain gegaan, dat was toen 2e amateurklasse in Wallonië. Uiteindelijk ben ik terug naar Patro gegaan waar toen Stijn Stijnen trainer was. En nu heb ik er dus voor gekozen om voor City Pirates te spelen.

Enorm veel ervaring dus. En waarom heb je juist de keuze gemaakt om bij City Pirates te tekenen?

Ik heb altijd op Linkeroever gewoond en speelde met bijvoorbeeld Yves die maatschappelijk werker is op Linkeroever. Hij is daar altijd een voorbeeld geweest voor de jongeren en wij wilden allemaal voetballer worden. Ik heb lang gewacht; ik ben al drie jaar aan het onderhandelen om naar City Pirates te komen.

Maar wat mij echt overtuigd heeft is dat ik nu de kans heb om terug te geven wat de stad Antwerpen mij heeft gegeven. En dat de jeugd terug de voetbal richting kan uitgaan, maar ook school en studies serieus nemen. En daar wil ik krijg mijn steentje aan bijdragen.

Je hebt waarschijnlijk nog niet iedereen ontmoet, maar heb je al een eerste indruk van de ploeg?

Ik heb inderdaad nog niet heel de kern ontmoet, maar ik volg City Pirates al een tijdje en ken ook enkele spelers persoonlijk. Ik ken Joy nog van bij Beershot, Ik heb nog op school gezet met Arne Verboven en Dani Wilms. Dus ik ken al wel wat mannen en het zal een leuk weerzien zijn.

Wat is je ambitie vanaf de competitie weer opstart?

Ik heb al een paar keer met de trainer gebeld en voor mij persoonlijk wil ik zo veel mogelijk minuten maken en terug plezier hebben in het voetbal. Wat de club betreft denk dat de ambitie uit twee delen bestaat.

Eerst en vooral het project. Ik denk dat door de Corona de vraag naar ondersteuning stijgt en dat City Pirates die mensen moet helpen. Op sportief vlak denk ik dat het logisch is om in 2e amateur proberen te blijven. Maar daar moeten we eigenlijk met de trainer nog over praten, dus dat kan ik persoonlijk nog niet echt zeggen.

Je zegt het inderdaad zelf al: de vraag naar ondersteuning zal waarschijnlijk alleen maar stijgen. Wat vind je persoonlijk van het sociaal project?

Het sociaal project is van levensbelang voor onze gemeenschap, voor de jongeren en voor Antwerpen. De vrijwilligers die hun leven geven voor de jongeren en er al hun tijd insteken. Ze zorgen ervoor dat kinderen hun dromen kunnen waarmaken, dat ze goed bezig zijn op school en ze 100% ondersteunen. En nu voel ik dat het ook aan mij is ook iets terug te geven.

Wat zou je nog voor raad geven aan de jonge piraten?

Ja, natuurlijk. Ze moeten zich op het juiste pad zetten. Ze moeten met voetbal bezig zijn, maar ook met familie. En City Pirates is ook zoals een familie. Dus het is belangrijk dat ze die lijn ook doortrekken van hun thuis naar de club.

Ze moeten ook weten dat school heel belangrijk is. Ik studeer zelf ook nog want het is gewoon belangrijk. Er zijn heel veel jongeren in andere landen die deze kans niet krijgen. Dus ze moeten ervan genieten. Genieten van het spelletje (ook al verandert dat soms door hun talent) en genieten van deze kansen.

 

Nog één laatste vraag. En je mag zover nadenken als je wil. Waar zie je jezelf in 5 jaar?

Goh, da’s echt een moeilijk vraag want ik leef van dag tot dag. Ik ben heel gelovig en ik volg de wil van God. Waar Hij zegt dat ik moet staan, sta ik en ik vertrouw mijn leven aan God. Wat ik doe is werken en geven wat ik kan geven aan mijn naaste. Gods wil wordt gedaan in mijn leven.

Enorm bedankt David en we hopen je snel te mogen zien op ons veld. Veel succes!

Iboma en Kimpembe

One Comment

  1. Pingback: Eerste ploeg 2020-2021 – Update | De Piraten Gazet

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*