Sociaal

Maatschappelijk werk in Corona/Open brYves

Zelfs in tijden van Corona waar de wereld misschien maar op halve kracht draait, staan wij niet stil. Hieronder een overzicht van alle activiteiten die we nu nog doen. Met de nodige aanpassingen voor de veiligheid natuurlijk.

Voortzetting scholen

Het topic van deze week is het heropstarten van de lessen en de toekomstige opening van de scholen. Normaal bieden wij huiswerkbegeleiding aan aan onze jongeren die dat willen. Nu we hen niet meer persoonlijk kunnen helpen, doen we wat we kunnen. We bekijken momenteel of we onze piraten online kunnen begeleiden. Hierover volgt later zeker nog meer info.

Informeren

We proberen alle piraten op de hoogte te houden van alle corona zaken via onze kanalen: Website, Facebook en Instagram. Zeker via Instagram bereiken we onze jongeren. De gestelde vragen werden ook conform de maatregelen beantwoord. Ook in de individuele opvolging werd de informatie gedeeld.

Sociale dossiers

De sociale dossiers hebben we natuurlijk niet laten liggen. Via online communicatie of in uiterste nood via offline contact, maar met de correcte afstand, houden we contact met onze jongeren. Kwetsbare jongeren hebben het vaak moeilijker in deze omstandigheden. Er komen heel wat hulpvragen op ons af waar we trachten een doeltreffend antwoord op te bieden.
Jongeren die we reeds aan een studentenjob in de supermarkten hebben geholpen, blijven we ook opvolgen. Administratieve dossiers worden via de post verwerkt. Bij de individuele contacten wijzen we ook op de groepsverantwoordelijkheid. Ook onze jongeren dienen de informatie verder te brengen, en dienen hun verantwoordelijkheid te nemen op vlak van het opvolgen van de maatregelen door henzelf en door hun omgeving.
Daarnaast wordt ook het contact met de scholen onderhouden. We vragen na of onze Piraten hun huiswerk blijven maken. Indien de scholen problemen melden, nemen we contact op met de jongere in kwestie. We voorzien materiaal of opvolging. Specifiek voor onze meisjeswerking zijn er ook elke woensdag online groepsgesprekken waarbij een combinatie van voetbalgerelateerde en sociale zaken worden besproken. We verwijzen ook door naar andere diensten, indien dit nodig blijkt.

Laptops verdelen

Heel wat van onze jongeren beschikken niet over de digitale tools om hun schoolwerk te kunnen opvolgen. Daarom zijn we gestart met het verdelen van laptops. Dit zijn de laptops die we in het kader van het project Digitale Wolven gebruiken. En laptops die we kregen van Port of Antwerp en P&V.  Hier zie je precies hoe dat in zijn werk gaat!

Keeping fit

We trachten onze jongeren in huis aan het sporten te krijgen via challenges of korte trainingen, en we trainen ook hun hersenen door voetbalgerelateerde quizzen te posten. Wederom via dezelfde kanalen: website, facebook, en vooral instagram. Ook jongeren die individueel aan hun conditie willen werken, krijgen van ons een loopschema op hen te helpen.

Pleintjes werking

Om de 2 dagen gaan er maatschappelijk werkers van City Pirates de pleintjes te Merksem, Luchtbal, Linkeroever, Dam en 2060 op om te bekijken of er toch geen jongeren samenkomen en de maatregelen niet opvolgen. Indien dit het geval zou zijn, gaan we in gesprek waarbij we niet bestraffend, maar informerend en begrijpend willen overkomen.

Open brYves

De laatste keer dat ik mijn gedachten heb neergepend, was met de niet-selectie van onze peter Radja voor het WK 2018. Een leuke zomer met volle terrasjes, sfeer op de markten en heel België dat ‘Tous ensemble’ zong.

16 april 2020

Lege straten, lege markten, lege scholen, lege speelpleinen.
Het decor dat je je inbeeldt voor een horrorfilm is nu realiteit.
 
Moeder Natuur heeft ons duidelijk gemaakt dat wij haar gasten zijn, en dat wij haar nodig hebben, en niet andersom.
 
De kinderen, jongeren en ouders waarmee we normaal dagelijks werken zijn plots fysiek verdwenen. We zien of horen elkaar, in de beste gevallen, enkel nog via virtuele kanalen of telefonisch.
 
De warme contacten waarmee wij als sociaal werkers normaal onze visie, missie en vooral onze liefde willen overdragen, worden ons ontnomen. En dit geldt niet enkel voor ons, maar ook voor de miljoenen mensen, die een deel van hun geborgenheid en warmte kwijt zijn.
 
Onze huiswerkklas is leeg. De kat van de club wandelt tussen de banken alsof het haar territorium is en zij de baas is. Tijdens een online begeleiding vraag ik een speler waarom hij zijn huiswerk op zijn bed maakt. “Omdat ik thuis geen bureau heb trainer, laat staan mijn eigen bed”.

Reality check

Er zijn maatschappelijke issues waarover we ons als maatschappelijk werkers zorgen maken.
 
Even terugschakelen naar de voorbije week. Via whatsapp krijg ik verschillende vragen binnen van ouders en spelers. “Trainer, zou u een brief voor ons willen afdrukken? Een familielid komt vrij uit de gevangenis en komt bij ons logeren. We moeten de brief voor opvang bezorgen aan zijn advocaat”
 
Ik krijg terug een flits van mijn laatste bezoek op hun appartement. 4 slaapkamers voor 7 kinderen, één baby en de ouders…
 
Wat met de families waarbij de kinderen of jongeren per 2,3 of meer op een kamer slapen? Hebben we al gedacht aan de jongeren en ouderen met psychische/mentale problemen die voor zichzelf of hun directe omgeving een gevaar kunnen zijn.
 
Een moeder belt mij in paniek op. Haar zoon met een psychisch problematiek begrijpt de ernst van de nieuwe situatie niet en vertoeft vaak buiten. Beide ouders zijn al op leeftijd en zijn bang om zo besmet te raken met het virus. Na een gesprek met de zoon en het uitlenen van een laptop waardoor hij ook binnen online met vrienden contact kan onderhouden, is de situatie opgelost.
 
Wat met stress en angst? Hoe gaan de kids mentaal uit deze periode komen? Wat met de enorme economische gevolgen?
 
De problemen die we vandaag zien, zijn nog maar het tipje van de ijsberg.
 
Ondanks de enorme inspanningen van onze regering, zijn er nog steeds scholen die op zoek zijn naar laptops of computers. We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen!
 
Dit alles zet aan tot denken. Sport is relatief, en niet levensnoodzakelijk.
 
Zijn de fondsen wel juist verdeeld, en zijn we door onze levensstijl niet afgeweken van de basics? We hebben allemaal een deel van de verantwoordelijkheid hierin.
 
Onze voorzitter Michel Pradolini kwam reeds met een krachtig signaal over de financiële situatie in het amateurvoetbal. Na een moment van bezinning is het nu het moment om individueel voor de spiegel te staan.
 
Niet enkel op sportief vlak, maar op alle vlakken.
 
– Y

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*