Clubleven & Evenementen

Interview met Hilde Van Ingelgem – Meest Verdienstelijke Lid

Hilde Van Ingelgem kreeg dit jaar de prijs “Meest Verdienstelijke Lid” van City Pirates. Een bekroning voor haar jarenlange hulp als vrijwilliger!

Proficiat Hilde met de prijs voor meest verdienstelijke lid. Hoe was de uitreiking?

Ik was totaal verrast. Mijn dochter had mij – in opdracht van Linda – met een smoes naar de zaal gebracht. Ik verwachtte mij aan een opvoering van de school van mijn kleindochter, maar toen ik binnenkwam, wist ik dat er iets niet klopte.

Ik ben zelf niet meer goed te been, en Leo, afgevaardigde van de reserven, begeleidde mij naar het podium. Pas op het podium zag ik ook Linda en Martine zitten en wist ik hoe de vork aan de steel zat. De prijs vind ik een zeer mooie verrassing, een fijne erkenning. Het is leuk om gewaardeerd te worden.

Hoe is het allemaal begonnen bij City Pirates?

Twaalf jaar geleden begon mijn kleinzoon Kenzo op 5-jarige leeftijd te voetballen bij de U6jes van Merksem. Ik bracht hem als oma steeds naar de trainingen en de wedstrijden. De trainingen waren toen onder leiding van twee dames, die in het weekend werkten en dus niet bij de wedstrijden aanwezig konden zijn. Ronny Verheyen fungeerde daarom als trainer in het weekend, maar er was nog geen afgevaardigde. Uiteindelijk was het Linda die aan mij vroeg of ik deze rol op mij wou nemen. Iets waar ik natuurlijk geen “neen” op kon zeggen. Ik werd met volle overgave afgevaardigde van die kleine deugnieten.

Hoelang bent u dit blijven doen?

Ik bleef afgevaardigde van de ploeg van Kenzo tot het moment hij miniem werd. Op dat moment liep ik reeds met krukken en vond ik het niet meer verantwoord. Als afgevaardigde moet je snel kunnen handelen waar nodig, bij blessures bijvoorbeeld, en dit kon ik niet meer beloven. Zo verloren er eigenlijk twee ploegen hun afgevaardigde, want de laatste vier jaar was ik de afgevaardigde voor zowel de A- als de B-ploeg.

Hilde als toernooiverantwoordelijke

Het stoppen als afgevaardigde betekende weliswaar niet het einde van mijn vrijwilligerswerk binnen City Pirates. Naast afgevaardigde ben ik namelijk sinds 2008 ook toernooiverantwoordelijke. In die functie regel ik vooraf vooral alles op vlak van de inschrijvingen. De dag zelf is het dan de bedoeling om alles in goede banen te leiden. Het is veel administratief werk, en tijdens de toernooien ben je aan het werken terwijl de rest kan genieten van de wedstrijden, maar het geeft veel voldoening.

Bij de praktische organisatie heb ik altijd veel hulp gekregen binnen de club. Dit was ook nodig, daar ik steeds moeilijker op de club aanwezig kon zijn, kon ik moeilijk mensen aanspreken. Nu is het vooral onze TVJO Patrick die met de coördinatoren en trainers de praktische organisatie op zich neemt. Zij zorgen dus voor de scheidsrechters en zorgen dat de velden klaar staan. Ook tijdens het toernooi moet er soms snel gehandeld worden en dus zijn de vrijwilligers hierbij echt belangrijk. Het is teamwork!

Momenteel hebben we nog het indoor toernooi en het duiveltjestoernooi, maar vroeger waren er ook het preminiemen- en miniementoernooi. Daarnaast was ook de penaltycup altijd leuk om te organiseren.

Zijn er bepaalde anekdotes/momenten die u wilt delen. Het grappigste of het schoonste?

Elk toernooi heeft zijn charme. Een toernooi is geslaagd als iedereen komt opdagen en de spelers zich geamuseerd hebben. De blijdschap op het gezicht van elke speler is mooi; en het blijft ook belangrijk dat de zon schijnt.  😉

Alhoewel, Ik herinner me ook een penaltytoernooi dat volledig uitgeregend werd, maar de spelers bleven er voor gaan. Ze wilden strijden tot het einde. Chapeau voor de keepers die toen ook bleven springen in de modder van Bouckenborgh!!

City Pirates is meer dan voetbal: wat vindt u van het sociaal project?

Het sociaal project heb ik stelselmatig zien groeien. Niet enkel qua spelers, maar ook qua structuur. Ik ben zelf te weinig op de club om het van dichtbij te zien, maar ik volg het wel op de website. Ik vind het mooi om de evolutie erin te zien en hoop dat het nog verder kan groeien.

Het aantal vrijwilligers bij voetbalclubs is jammer genoeg aan het dalen: waarom zouden mensen het toch moeten blijven doen.

Je bouwt een enorme band op met de club. Die band is ook nodig, want anders houd je het niet vol. Vrijwilligers zijn ook belangrijk, want zonder vrijwilligers kan de club haar voortbestaan niet garanderen. De dankbaarheid die je krijgt, is ook mooi. Hoe Linda na elk toernooi de vrijwilligers bedankt, toont hoe City Pirates haar vrijwilligers waardeert.

Ik hoop dan ook dat ik het nog een tijd kan verder doen.

Dat hopen wij ook. Bedankt voor dit interview!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*