Dames, Sociaal

Shoot For Dreams (video onderaan)

City Pirates Ladies: Shoot for dreams – Portugese advonturen

Onder de noemer Shoot For Dreams beleefde veertien meisjes van City Pirates Ladies deze zomer interculturele week in de Portugese Quarteira (Loulé). Onder coördinatie van Oscar Coppieters en Mohamed Barrie werd het een week vol voetbal, cultuur, ontspanning en ontdekking voor de City Ladies samen met de meisjes van het Duitse Social Minds ev. uit Keulen.

Willen weg, maar eerst ’t geld.

Het was een lange weg naar Portugal. Zo hielden de meisjes een rozenverkoop en een crowdfunding om hun budget te vervolledigen richting Portugal. Met de steun van de club, YOUCA, Globalicious, Kilalo en heel wat individuele bijdrages wisten de meisjes en de coördinatoren het gewenste bedrag bij elkaar te sprokkelen. Dit allemaal bracht de meisjes verder in de spotlights, zo was er een deelname aan een HLN-reclame spot en een interview in de Gazet van Antwerpen.

 

Loulé we komen eraan

Vanuit Charleroi richting Loulé via Farao om uiteindelijk aan te komen in Quarteira. Hier begint de week met heel wat actieve kennismakingsspelletjes (zie video). Na een wat afwachtende start geraken de Duitse en Belgische meisjes steeds beter bevriend. Een innemende workshop rond de persoonlijke levensverhalen, afkomst en vluchtelingen thematiek, laten de meisjes bezinken tijdens een strandwandeling. De dag erna staat in teken van interculturele keukens, de meisjes bezoeken in groepjes (gemixt) een lokale vissers markt (de oudste in de regio) en een dagelijkse buitenmarkt. Bewapend met recepten, geld en hun rekenmachine toveren ze hun beste Engels – Portugese uit hun hoed om toch aan alle ingrediënten te geraken. Uiteindelijk lukt het hen om een super diverse drie gangen menu te flaneren.

Beach Football: nieuwe ontdekking

De voetbaltrainingen en matchen werden steeds op een lokale beach voetbalveld afgewerkt. Hier maakte we kennis met jongens en meisjes van de buurt. Met legendarische matchen tot gevolg. Het was aanpassen voor de meisjes bij aanvang.  Spelen op zand bracht een fijne leerrijke uitdaging met zich mee, verder was het goed voor onze lach spieren.

 

Een week vol plezier, week lang leren

Deel twee van de week werden workshops rond Non-formeel leren, Youth in Action (Erasmus +), in- en uitsluiting en de rol van vrouwen in de samenleving gehouden. Dit leverde interessante discussie op, waar er later over werd gereflecteerd. Om te ontspannen konden de meisjes steeds tijdens de vrije momenten naar het strand. Zo maakte we twee geweldige trips mee. De eerste naar de chique wijk Vilamoura, met volle zon bij + 30 graden maakte we vanuit Vilamoura een boottrip om vervolgens bij een prachtig strand omgeven door rotsen te zwemmen in de zee.  Onze tweede trip was naar een geheime locatie voor de meisjes. Een natuurreservaat met een minder toeristische strand stond in het verschiet na een avontuurlijke fietstocht.

De laatste avonden werden ingezet met een Fado (traditionele Portugese muziek) duo die een mix van klassiekers en hedendaagse muziek voor ons afspeelde. Een aantal begeleiders waren te spotten op de dansvloer en een aantal van de meisjes toonde hun zangtalenten.

Tijdens de uitreiking van hun YouthPass (attest van deelname) volgde een emotionele afscheid waarbij de geheime vrienden zich kenbaar maakte aan elkaar. De laatste uren waren vooral om te genieten van de vele foto’s en video’s. Verhalen werden terug opgehaald, met vooral een eigen dans (creatie van Hélèn) dat tot in het vliegtuig werd herhaald, wie weet onze nieuwe viering bij goals?

Wat nemen we mee uit Portugal?

Vriendschappen, maar vooral een hechter team en een ervaring om voor eeuwig in te pakken. We leerden elkaar en onszelf kennen. Grenzen werden verlengd en nieuwe talenten ontdekt. Waarlijk ons Portugal verhaal nemen we voor altijd mee.

In oktober zal er in samenwerking een moment zijn om de meisjes en hun begeleiders te vragen over hun ervaringen. En anders doe je dit als je ze op de club zie voorbij stappen. We kunnen alvast melden dat drie van de meisjes zich ondertussen de eerste stappen hebben gezet als coach binnenin de meisjes werking van City Pirates.

Shoot For Dreams werd mogelijk gemaakt door de inzet van: Sofia, Hélèn, Lyria, Atfa, Khadija, Oscar en Mohamed. Dankzij de steun van Linda, JINT,  YOUCA, Kilalo, Globalicious, Red Flames, en de talloze individuele bijdrage . We willen de ouders bedanken voor hun vertrouwen en de meisjes voor hun inzet. Wie weet tot een volgende project!

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*