Merksem

City Pirates B – KFC Ranst B

Vandaag, zondag 12 februari, speelt het eerste elftal in 4de prov. tegen KFC Ranst in het Jef Mermansstadion. We hebben nog niet kunnen winnen tegen Ranst, verder dan een gelijkspel vorig seizoen zijn we niet geraakt. Maw, de wedstrijd kan alle kanten uit, zeker als je het klassement bekijkt. Aftrap om 15:00 uur.

Wegens technische problemen vorige week kon er geen interview worden geplaatst. Dat maken we dan nu goed met het interview van Jesse Manu, nieuwkomer dit seizoen bij ons eerste elftal misschien, maar toch niet zo nieuw in onze club als iedereen denkt…

NAAM: Jesse Manu

LEEFTIJD: 24 jaar

PLOEG: 1ste elftal 4de prov.

POSITIE: 2/3 of 9

  • Kan je je even kort voorstellen?

Mijn naam is Jesse Manu en ben 24 jaar. Ik werk als accountmanager bij Würth. Voetbal speel ik al sinds mijn 7 of 8 jaar.

  • Je was 7 of 8 toen je begon te voetballen. Welke clubs heb je zo al doorlopen?

Ik ben begonnen bij FC Merksem en ben hier 2 seizoenen gebleven voor ik werd gevraagd door R. Antwerp FC.  Tot U16 heb ik bij Antwerp gespeeld en heb dan de overstap gemaakt naar R. Cappellen FC. Daar heb ik het geschopt tot bij de reserven. Omwille van een aanhoudende blessure ben ik dan een jaar gestopt met voetballen. In mei 2012 ben ik begonnen bij KCS Machelen maar dit bleek te ver en moeilijk te combineren met mijn studies. Daarom heb ik de overgang gemaakt naar de U21 bij K. Berchem Sport 2004. Na 1seizoen Berchem kreeg ik de kans om bij de nationale reserven van City Pirates (toen nog Merksem – Antwerpen Noord SC) te spelen. Het was een seizoen met ups en downs en dan werd ik gevraagd voor de 1ste ploeg van K. Tubantia Borgerhout VK. Na 2 seizoenen ben ik teruggekeerd naar City Pirates om sinds dit seizoen het 1ste elftal in 4de prov. te versterken.

  • In 2013 heb je reeds bij onze club gespeeld. Je hebt toen 1 seizoen bij de nationale reserven gespeeld om daarna 2 seizoenen naar Tubantia te gaan en uiteindelijk toch terug te komen. Waarom ben je toen vertrokken en hoe ben je hier dan terug terechtgekomen?

Toendertijd zijn er vele beloftes gemaakt maar deze zijn nooit waargemaakt. Tijdens de voorbereiding was ik kapitein en eenmaal het seizoen startte zat ik veel op de bank door de vele afvallers van het 1ste elftal. Het werd uiteindelijk een seizoen in mineur. Ik kreeg veel aanbiedingen maar had er niet veel zin meer in. Toch ben ik met een aantal clubs gaan praten. Op een moment werd ik gecontacteerd door Eddy Borglevens, trainer bij Tubantia Borgerhout. Tubantia zocht spelers voor hun 1ste elftal. Bij mijn overgang naar Tubantia was ik net te laat met mijn aansluiting om voor het 1ste elftal te mogen spelen. Het eerste seizoen heb ik dan ook bij de reserven gespeeld, niet heel veel maar toch voldoende om in conditie en op niveau te blijven. Het volgend seizoen heb ik aangesloten bij het 1ste elftal dat ook in 4de prov. speelde. Het gevoel bij Tubantia was echter niet meer top en ondanks mijn verleden bij de nationale reserven had ik toch een goed gevoel bij City Pirates. Deels door Patrick Lockefeer, die ik kende van mijn tijd bij Cappellen en die ook mijn trainer is geweest, en deels door de huidige trainer, Erwin Van Berckelaer. Erwin zocht meer ervaren en iets oudere spelers omdat we een heel jonge ploeg hebben. Ik ken de trainer zijn spelinzicht qua voetbal en zijn trainingen, dus was een overstap terug naar City Pirates een logische stap.

  • Welke posities heb je al gespeeld? Wat is je meest favoriete positie?

Ik ben begonnen als spits en heb bij Antwerp ook steeds op deze positie gespeeld. Bij mij overstap naar Cappellen werd ik links buiten uitgespeeld. Toen een speler uitviel moest ik invallen als links back. Als 16-jarige bij de reserven heb ik altijd als verdediger gespeeld. Bij Tubantia werd ik ingezet als aanvaller of spits. In de Beker van Antwerpen heb ik 5 goals gemaakt maar eens het seizoen startte heb ik veel last gehad van blessures. Bij City Pirates ben ik gestart als verdediger. Er was wat moeite met scoren, dus werd ik doorgeschoven naar de spits. Dit heb ik te danken aan het feit dat Erwin weet dat ik op deze positie kan spelen.

  • Wat zijn je leukste herinneringen die je zijn bijgebleven tot hiertoe?

Zeker het internationaal tornooi met Antwerp. We speelden tegen ploegen zoals Arsenal, ploegen uit de Primera Division (Spanje), de Eredivisie (Nederland) en Belgische 1ste klasse ploegen. Het is mooi om aan terug te denken en om te hebben kunnen meemaken.

The Gothia Cup in Gothenburg met een Amerikaanse ploeg was onvergetelijk. Als 14-jarige met jongens van 18 jaar op zo een groot internationaal tornooi in Zweden te mogen spelen, dat was een mooie belevenis.

  • Dit is je eerste seizoen bij het 1ste elftal in 4de Hoe heb je dit tot hiertoe ervaren?

Ik ben heel blij met de keuze die ik heb gemaakt. In de rangschikking staat Tubantia boven ons, maar toch vind ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Onze ploeg heeft de bekwaamheid om veel meer te kunnen. Als iedereen meer in zichzelf zou geloven, zouden we veel meer kunnen bereiken. Er zit veel potentieel in de groep, maar toch moeten we ook het geduld hebben om te groeien. Ik ben ook heel blij met de trainingen en de wedstrijden die ik al heb mogen en kunnen spelen. Het is wel spijtig van de punten die we hebben laten liggen. We hebben een geode groep, een vriendengroep, en ik voel me dan ook echt thuis binnen deze groep.

  • Wat zijn je verwachtingen voor dit seizoen?

Zelf heb ik persoonlijk redelijk hoge verwachtingen. Het eerste deel van het seizoen is voorbij en de heenronde is nu bezig. De 3de periodetitel ligt nog binnen bereik dus moeten we hier voor de volle 100% voor gaan want het moet kunnen met deze groep. Misschien is het wel te hoog gegrepen maar toch vind ik dat alles mogelijk is. De groep moet er zelf ook in geloven dat het mogelijk is zodat we nog een periodetitel kunnen bemachtigen om zo te kunnen meedingen in de eindronde.

  • Wat is je indruk van onze club?

Ik heb een goed gevoel bij de club en ben hier altijd graag geweest. Er is een goede structuur binnen de club en wij hebben de potentie en de mogelijkheid om met deze groep nog verder door te groeien.

Voor onze ploeg vind ik het belangrijk dat de velden waarop we trainen zouden mogen aangepast worden zodat wij ook op betere velden kunnen trainen. Dit zal enkel een positief effect hebben op onze trainingen en wedstrijden. Ook zou het mogelijk moeten  zijn om voor een thuiswedstrijd op kunstgras te trainen. Dit kan dan voor een optimale voorbereiding van de wedstrijd zorgen. Dit moet vanuit het bestuur beslist worden maar de volledige groep staat er achter. Persoonlijk vind ik ook dat de jeugd op gewone grasvelden zou moeten trainen en niet enkel op kunstgras zodat ze affiniteit en het gevoel met gewone grasvelden niet verliezen.

Het opstarten van een 1ste elftal in 4de prov. is een goede zet geweest van de club. Zo kan je spelers die net niet goed genoeg zijn voor de reserve Of 1e ploeg iets aanbieden waardoor deze ervaring kunnen op doen in de prof. Reeksen van het Belgische voetbal binnen een vertrouwde omgeving. Er zou wel iets meer erkenning/waardering  moeten zijn voor deze ploeg zeker als je kijkt naar het aantal jaren sommige spelers al bij Merksem vertoeven. Zelf ben ik heel blij met mijn keuze en dat ik mij mocht aansluiten bij deze groep.

  • Wie is je meest favoriete speler aller tijden? Welke Belgische voetballer kan je het meeste bekoren?

Zonder twijfel Thierry Henry. Van thuis uit heb ik familie in Londen wonen. Aangezien ik een hevige Arsenal supporter ben, brachten zij regelmatig fan materiaal voor mij mee. Thierry Henry is in ’99 bij Arsenal beginnen spelen en sindsdien ben ik fan van hem. Ik spiegel me aan hem qua positie.

Ook Ronaldinho vind ik een fantastische speler. Een speler zoals hem zullen we nooit meer terugzien, qua dribbel en bewegingen is hij uniek. Het leek alsof hij al dansend over het veld liep en zo ook zijn goaltjes maakte.

Het zijn 2 spelers die ik zeer hoog inschat.

Als Belgische speler kies ik voor Vincent Kompany. Het een speler waar ik ben mee opgegroeid. Ik heb hem zien spelen en ondanks dat hij last had van blessures wilde hij altijd presteren. Op internationaal niveau was hij toch een van de grondleggers om de Rode Duivels te hebben gebracht waar deze nu staan. Hij is zich bewust van de maatschappij en de problemen die zich daarin bevinden. Kompany zet zich ook in voor vele projecten, zoals bijvoorbeeld SOS Kinderdorpen, en heeft zelf ook meerde projecten opgestart. Ik denk daarbij onder andere aan het overnemen van een voetbalclub in Brussel. Hij wil jongeren de kansen geven die hij zelf ook heeft gekregen. Als professioneel voetballer kan hij beschikken over een inkomen waarmee hij iets kan terugdoen voor de maatschappij. Dit is heel mooi om te zien.

  • Wat zijn je kwaliteiten en werkpunten?

Ik ben iemand op het veld die de ploeg meetrekt en altijd blijft boksen en vechten in de ploeg tijdens de wedstrijd. Als ik fit ben en mijn conditie in orde is, dan heb ik qua uithouding nooit een probleem. Ik zie mezelf als een leider voor deze jonge groep door mijn voetbalverleden en ervaring, wat toch wel belangrijk is omdat we veel oudere ploegen tegenkomen.

Mijn traptechniek mag beter. Nu ik vooraan speel moet ik werken aan mijn afwerking. Als verdediger ligt de focus anders. Ik zou veel meer moeten focussen op mijn lichaam om blessures te vermijden. Mijn looplijnen vooraan moet ik terug opfrissen zodat deze terug een automatisme zijn en er niet meer moet op nadenken. Hier moet ik aan werken omdat ik terug moet denken als een aanvaller en niet meer als een verdediger.

Bedankt voor dit interview. Veel succes met de wedstrijd deze namiddag. Nog een aantal spelers te gaan en we zijn rond voor dit seizoen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*