Sociaal

Een nieuwe naam

27 mei 2014

 

Gedurende meer dan tien jaar waait er duidelijk een nieuwe frisse wind door onze geliefde club. Zowel op sportief gebied als op het vlak van infrastructuur en uitstraling  is een enorme weg afgelegd.

Omdat  het ogenblik aangebroken lijkt om ons product beter verkoopbaar te maken, werd door een specifieke werkgroep besloten om onze club om te dopen naar : 

KSC  CITY PIRATES.
Hieronder het nieuwe logo:

LOGO (2)

De clubkleuren en het stamnummer blijven behouden.

Waarom deze nieuwe naam?  Op vele vlakken is onze club een trendsetter in het voetbalwereldje. Zo brengen wij op sociaal vlak in praktijk  waar anderen enkel over praten,  op de Luchtbal wordt door ons toedoen terug voetbal aangeboden aan jongeren en dat voorbeeld zal gevolgd worden tot ver over de grenzen van Merksem, wat maakt dat het sociale draagvlak van onze club  veel groter wordt ,  op financieel vlak voeren we in tegenstelling tot  vele anderen een gezond beleid en onze voetballende tegenstanders kennen ons als taaie strijders.  Samengevat kan gezegd worden dat we  “ anders dan de anderen zijn .”
Ook het feit dat de vorige naam haast onuitspreekbaar was en dat de meeste van onze leden buiten het district gerekruteerd worden, heeft invloed gehad bij de uiteindelijke keuze.

We beseffen dat deze omwenteling  een schokgolf zal veroorzaken  op vele vlakken, maar in deze economisch moeilijke tijden is schaalvergroting  en het verhogen van het draagvlak  de enige mogelijkheid om ons op het huidige niveau te handhaven of om verder te groeien.

Dit project  biedt voor onze club tal van nieuwe mogelijkheden.  Hierover en over de nieuwe structuur zullen we zo snel mogelijk berichten.

We hopen dat iedereen zich achter dit nieuwe imago schaart en met evenveel hardnekkigheid blijft meewerken aan een beloftevolle toekomst.

Beste Supporters,

Het doet ons goed om te lezen dat jullie begaan zijn met onze club.
Weet dat wij dit ook zijn, dit project is net tot stand gekomen om onze club niet alleen te laten overleven maar weer een stap vooruit te zetten en de continuïteit te verzekeren.
We wisten dat de naamsverandering bij sommigen gevoelig ligt.
Ik wil er wel op wijzen dat het geven van kritiek gemakkelijk is. Waar waren de vele reacties bij het leggen van de kunstgrasmat? Bij het bouwen van nieuwe kleedkamers? Bij het behalen van provinciaal voetbal?
Ik denk te mogen stellen dat de club er de laatste jaren op vooruit gegaan is, wij vragen nu van u het nodige vertrouwen dat dit ook een stap voorwaarts blijkt.

Waarom deze beslissing?
Heel veel redenen. Sommigen kan ik nog niet in detail over treden , daar zullen jullie nog even moeten op wachten.
1. Merksem is geen traditieclub die kan overleven door zijn supporters. 50 locale betalenden zorgen niet voor genoeg inkomsten. Wij moeten dus creatief zijn. Door de goede naam van de club en haar sociale inspanningen zijn er concreet mensen uit de bedrijfs- en sportmanagmentwereld die willen helpen. Maar dan moeten we het breder durven zien als Merksem. Dat is niet verkoopbaar voor hen.
Daar ligt dus de economische reden. Kijk naar het Antwerpse voetbal rondom ons en we zien waarom dit belangrijk is.
2. Een symbool of herkenbaar logo is belangrijk. En het moet de club omschrijven. Tegen de stroom in, tikje rebels, neem daarbij dat we een voorzitter hebben die lang heeft gevaren en een deel van onze doelgroep die in de Antwerpse haven zit en we komen uit bij de Piraten. Je hebt al ratten en rode honden, wel nu zijn er ook piraten. Marketingwijs enorme mogelijkheden en voor jeugd heel herkenbaar en bindend. Ik hoor u al denken, ” dan zou “Antwerp Pirates” logischer zijn. Juist, maar ook de politiek heeft zijn zegje, er is maar 1 Antwerp en we willen in niemands “vaarwater” terecht komen.
3. Sociaal. We hebben de vraag gekregen vanuit de stad Antwerpen om ons sociaal project uit te breiden. Zoals jullie weten is er dank zij ons terug voetbal op de Luchtbal. We zijn een club met 400 spelertjes en 50 nationaliteiten. Een voorbeeld voor velen! En nu is er de vraag of we dit ook willen doen voor andere gebieden zoals bvb Linkeroever. Deze zullen verzameld worden onder de Piraten met het bijhorende logo. Ook daar moeten we het dus veel breder zien dan enkel Merksem.

Het is een trendbreuk in de voetbal, en we zijn klaar voor de kritiek en het hoongelach. Maar dat was er 10jaar geleden ook.
Het blijft onze gezellige club, met dezelfde clubkleuren en stamnummer. Met een standvastig bestuur. Welke ploeg in het Antwerpse kan dit zeggen?

Het zal voor sommigen niet volstaan maar ik hoop een beetje duidelijkheid te hebben gebracht.

In naam van het bestuur,
Mvg
Philip Van Dooren

 

29 Comments

 1. Van Hoof Pascale

  Tot op heden kon ik mij steeds vinden in de positieve evolutie van de club maar deze naamsverandering gaat mijn petje te boven.
  Mijn eerste indruk van dit logo is er één van cafévoetbal ipv het beoogde interprovinciale voetbal. Het straalt m.i. eerder agressie uit dan sociaal engagement.
  Daar waar fairplay zo sterk (soms echter idd te sterk en uit de contect van wat fairplay eigenlijk betekent) benadrukt werd.
  Klopt dit logo nog wel met de beoogde visie????
  Misschien ligt het ook gewoon aan mij en ben ik te conservatief??

  Pascale

  • Maurice Wyns

   Wees er zeker van dat die naamsverandering wel een rede heeft en die zal nog wel duidelijk worden. Een van de redenen is het te kort aan echte supporters, maar er zijn er ook nog andere. Niet alles afschieten alvorens men over alle redenen op de hoogte is, en die zijn er in overvloed, wees maar zeker.

   • luc crols

    Stilstaan is achteruitgaan. En nadenken over de toekomst van de club is super belangrijk.
    Maar het zal toch een straf verhaal moeten zijn om met dit logo en naam ‘weg te geraken’.

    Real Madrid is fier dat ze de ‘Koninklijke’ zijn.

    Had de marketing daar niet beter op gefocust? Er is daar zelfs geen plaats meer voor in het logo. Enkel Merksem en City Pirates. Spijtig, want niet elke club mag het label ‘Koninklijke’ gebruiken.

    Ik wacht met ongeduld op de verklaring.

    Luc Crols – oud-speler en ex-voorzitter

 2. Anoniem

  Grave naam vind ik wel

  • Monica Peeters

   Als je antwoordt moet je niet als anoniem antwoorden maar je naam durven noemen. Dit geuigt van weinig lef.

   • SuperAnoniemeAnoniem

    Dit begrijp ik niet. Deze jongen is quasi de enige die positief reageert op de naamverandering en dan moet u hem per se afbreken. Dit getuigt van weinig waardigheid. Als hij nou kritiek zou geleverd dan zou het een ander verhaal zijn.

 3. ivanneke

  Persoonlijk vind ik deze naam passen voor de onderbouw. Vanaf midden- en bovenbouw vind ik de naam een beetje kinderlijk.
  Maar als de naam bedacht is door een bekend sportmarketing bureau, dan zal het wel zijn nut hebben he (wat mij nog niet echt duidelijk is).
  We zullen zien wat de toekomst brengt met deze verandering, laat ons hopen evenveel leute en plezier als dit (voorbije) seizoen met veel goed en attractief voetbal.
  Aan allen een uitstekend en zonnig verlof en tot ziens op de 1ste training.
  Grtz Ivan.

 4. ivanneke

  Ho ho ho mannekes, het was niet mijn bedoeling om dat initiatief af te breken he. Ik weet inderdaad niet wat de achterliggende redenen zijn daarom dat ik enkel op de naam heb gereageerd.
  Al heet de ploeg fc ‘de kwikwakkers’ het is wat eraangeboden wordt aan de kinderen en dat is altijd een opleiding van een hoog niveau en een goede begeleiding.
  Laat dat duidelijk zijn.
  Nogmaals een zonnige vakantie.
  Grtz Ivan.

  • inderdaad, het is nog steeds dezelfde club met een goede accomodatie(nog steeds 1 van de beste wat ik reeds gezien heb), gediplomeerde trainers en geweldige spelers, eender wat de naam ook is, volgens mij is het geleverde werk belangerijker dan in welke naam dat je dat doet…

 5. bartje

  Amai graaf, is dat oplopen met dat liedje van de Caraïben, en spelen met een ooglapje en bottekes en broekjes met bruttellekes, en verplaatsing,is da met een bootje! En mogen wij in de kantine ook de piraatjes uithangen? Nu had ik juist een tatoeage laten zetten met een logo met kroontje,kunnen ze er een hoedje van maken. Niet schieten ,d’was maar een grapje zeker

 6. 1 april valt precies laat dit jaar…

  Spelen we de thuiswedstrijden vanaf volgend seizoen in Plopsaland
  en wordt de nieuwe trainer Piet Piraat ?

  Dit kunt ge als Merksemenaar toch niet au serieux nemen ?
  Waarom uw afkomst verloochenen ?
  Er wordt over Merksem zelfs niet meer gesproken.

  Maar ja blijkbaar draait het hier om mensen buiten het district.
  Die zullen er inderdaad niet van wakker liggen.

  Vorige naam onuitspreekbaar ?
  Waarom moest er überhaupt “Antwerpen Noord” bij ?
  Wat was er mis met K Merksem SC.

  Maar de marketing jongens zullen er ongetwijfeld een mooie
  presentatie rond gebouwd hebben.

  Schip Ahoy…

 7. Het is niet de verpakking die telt ,wel de inhoud van het product. Veel succes en veel goed voetbal.

  • Steek een slecht product in een mooie verpakking en het verkoopt.
   Steek een goed product in een slechte verpakking en…

   En we hebben een goed product.

   Dat zijn basisregels van marketing.
   Maar ken die geslepen gasten, die zijn enkel
   geïnteresseerd in de factuur die ze achteraf mogen sturen.
   Als ze een punt in uw naam veranderen, laten ze uitschijnen
   alsof ze het vuur terug hebben uitgevonden.
   Om dan nog te zwijgen van alle extra sportieve kosten die
   zoiets teweeg brengt.

   Veel respect voor wat hier de voorbije jaren gerealiseerd is
   maar hier slaan ze toch serieus den bal mis.

   Waarom te weinig supporters ?
   Sommige aspecten zijn de voorbije jaren in overdaad uitgevoerd, dat is nu een boemerang die terug komt.

   Wat een kaakslag voor de mensen van binnen het district,
   waarvan velen al jaren, zo niet heel hun leven de club volgen.

   Schaalvergroting…
   Mooi woord, maar volgens moeilijk haalbaar met in Vlaanderen op elke hoek een voetbalclub.
   Probeer eerst volgend seizoen te bevestigen in 4de klasse.

 8. José De C

  Belachelijk gewoon.
  Kinderlijke naam. Als 4e provencialer zou ik het nog kunnen aanvaarden, maar als 4e klasser die heel dicht tegen 3e klasse stond is City Pirates echt om te lachen..

  Ik kan ni geloven dat ge door deze naam meer sponsors of mensen zult aantrekken..

  Wat is er mis met Merksem, of Merksem City, en maak dan van de roepnaam Pirates, zoals ge de ratten, de ajuinen, en weet ik wat nog hebt…

 9. peter vanderavert

  groot was mijn verbazing toen ik de naamsverandering las.ik dacht dat het een grapje was.spijtig genoeg is dit niet zo.ik hoop dat de mensen die op dit idee gekomen zijn 2 keer hebben nagedacht.maareksem of voor de oudere “den olsee” blijven toch een begrip.zelf heb ik meer dan 25 jaar voor maareksem gesjot en altijd fier geweest het geelblauwe truike te mogen dragen.toch wens ikde club enorm veel succes…..

 10. Transfernieuws. Een nieuwe Caraibische spits werd aangetrokken voor volgend seizoen: Jack Sparrow. Naar het schijnt scoort hij met één oog dicht. Of zelfs op één been.

 11. Michiel

  Waar gaan ze volgend seizoen dan spelen? Pirateneiland?

 12. Belachelijk. In de VS heb je Houston Dynamo en Seattle Sounders, in Australië Newcastle Jets en Brisbane Roar. Dat kan ik begrijpen, de sport is daar niet zo populair en ze hebben een goede naam nodig voor marketing. Maar in België kan je dit toch niet maken? Dit is dan ook de eerste keer dat ik van zoiets hoor hier in België. Maar City Pirates? Echt, serieus? Daar zit zelfs geen naamherkenning in. Ik begrijp dat de club ambitieus is en vooruit wil, maar dit gaat erover. Jef Mermans zal zich in zijn graf omkeren…

 13. Bart Willems

  “Well done, mates. I knew you had it in you. Now, come back in eight minutes and we’ll do it all over again, Savvy?”

 14. Roelans

  Ja,wat moet je hiervan denken.Volgens mij is er hier een beetje gebrek aan gezond verstand.Een logo laten maken door profesionelen??????Heb daar toch een beetje mijn twijfels over.Bravo aan het bestuur voor deze toch wel gigantische flater!!!!!

 15. ivanneke

  Beste leden, supporters en sympathisanten. Hoe het nu gaat op de website met het geven van reacties op de nieuwe naam (zoals ook ik heb gedaan), gaat het van kwaad naar erger!!!
  Daarom een vraag naar het bestuur toe : zouden jullie tekst en uitleg willen geven bij deze verandering, die overduidelijk veel mensen beroerd. Misschien kan dan de rust weerkeren en kunnen we ons concentreren op de start van het nieuwe seizoen.
  Mvg Ivan

 16. Philip Van Dooren

  Beste Supporters,

  Het doet ons goed om te lezen dat jullie begaan zijn met onze club.
  Weet dat wij dit ook zijn, dit project is net tot stand gekomen om onze club niet alleen te laten overleven maar weer een stap vooruit te zetten en de continuïteit te verzekeren.
  We wisten dat de naamsverandering bij sommigen gevoelig ligt.
  Ik wil er wel op wijzen dat het geven van kritiek gemakkelijk is. Waar waren de vele reacties met het leggen van de kunstgrasmat? Bij het bouwen van nieuwe kleedkamers? Bij het behalen van provinciaal voetbal?
  Ik denk te mogen stellen dat de club er de laatste jaren op vooruit gegaan is, wij vragen nu van u het nodige vertrouwen dat dit ook een stap voorwaarts blijkt.

  Waarom deze beslissing?
  Heel veel redenen. Sommigen kan ik nog niet in detail over treden , daar zullen jullie nog even moeten op wachten.
  1. Merksem is geen traditieclub die kan overleven door zijn supporters. 50 locale betalenden zorgen niet voor genoeg inkomsten. Wij moeten dus creatief zijn. Door de goede naam van de club en haar sociale inspanningen zijn er concreet mensen uit de bedrijfs- en sportmanagmentwereld die willen helpen. Maar dan moeten we het breder durven zien als Merksem. Dat is niet verkoopbaar voor hun.
  Daar ligt dus er economische reden. Kijk naar het Antwerpse voetbal rondom ons en we zien waarom dit belangrijk is.
  2. Een symbool of herkenbaar logo is belangrijk. En het moet de club omschrijven. Tegen de stroom in, tikje rebels, neem daarbij dat we een voorzitter hebben die lang heeft gevaren en een deel van onze doelgroep die in de Antwerpse haven zit en we komen uit bij de Piraten. Je hebt al ratten en rode honden, wel nu zijn er ook piraten. Marketingwijs enorme mogelijkheden en voor jeugd heel herkenbaar en bindend. Ik hoor u al denken, ” dan zou “Antwerp Pirates” logischer zijn. Juist, maar ook de politiek heeft zijn zegje, er is maar 1 Antwerp en we willen in niemands “vaarwater” terecht komen.
  3. Sociaal. We hebben de vraag gekregen vanuit de stad Antwerpen om ons sociaal project uit te breiden. Zoals jullie weten is er dank zij ons terug voetbal op de Luchtbal. We zijn een club met 400 spelertjes en 50 nationaliteiten. Een voorbeeld voor velen! En nu is er de vraag of we dit ook willen doen voor andere gebieden zoals bvb Linkeroever. Deze zullen verzameld worden onder de Piraten met het bijhorende logo. Ook daar moeten we het dus veel breder zien dan enkel Merksem.

  Het is een trendbreuk in de voetbal, en we zijn klaar voor de kritiek en het hoongelach. Maar dat was er 10jaar geleden ook.
  Het blijft onze gezellige club, met dezelfde clubkleuren en stamnummer. Met een standvastig bestuur. Welke ploeg in het Antwerpse kan dit zeggen?

  Het zal voor sommigen niet volstaan maar ik hoop een beetje duidelijkheid te hebben gebracht.

  In naam van het bestuur,
  Mvg
  Philip Van Dooren

  • Michel

   Ahoi Phil
   Ahoi Allemaal..

   Phil, ik had het niet beter kunnen formuleren.

   Ik ben momenteel in Bataan . een stad op 400km van Manila…

   Ik ben verheugd om te zien dat onze club leeft …negatief of positief .
   wie had dit ooit durven denken?

   10 jaar geleden waren we zo dood als ne pier… en als we niet reageren dan is het binnen de kortste keren weer zover..

   We gaan voor de diversiteit die onze stad rijk is ! We gaan voor de positiviteit die onze motor is en we gaan voor het kleine rebelse die ons een beetje op de lankaart zet!

   by the way, bericht aan onze ouderraad :

   jullie hebben lang gevraagd om iets te te doen voor de mensen die zo hebben afgezien met de orkaan , hier in de Filipijnen …

   Wel ,ik heb hier een prachtig project gevonden: men is bezig met vissersbootjes te bouwen voor de vissers (die alles kwijt zijn)in fiberglas..vrij goedkoop en stukken stabieler, steviger en veiliger dan de houten bootjes die ze tot nu hadden .. de prijs =/- 2000€

   Onze nieuwe naam “city pirates” zal op de romp gegraveerd worden , onze eerste vlag met de piraat zal in de mast gehangen worden (door een graatmager visser (die een groot deel van zijn familie en gezin kwijt is) die zijn emotie verbijt omdat hij ongevraagd wat aandacht en steun krijgt.
   En wij helpen zo een 100 tal mensen aan een beter leven…..

   Wat denken jullie?

   THIS ARE THE CITY PIRATES!!!
   Nothing more , nothing less!

   Go City pirates, go!!!

   we zien mekaar allemaal op 11 juni.

   Michel Pradolini
   Piet Piraat voor de vrienden!(en fier het te zijn!)

   Voorzitter
   City Pirates

 17. George Vervoort

  Dat het project die naam krijgt is fantastisch. En dat de naam City Pirates permanent aan de club wordt gelinkt ook. Dat de naam voor heel de organisatie gaat staan lijkt me wat ver te gaan. De mensen die de beslissing hebben genomen zullen er dan ook wel hun reden voor hebben.Zolang de ziel van de club maar intact blijft en we gedurende het grootste deel van het jaar maar ieder weekend een goede pot voetbal te zien krijgen. Drie helften.

 18. Mooi naam en zal even wene maar naa een. Tijd kom dat voor iedereen goed

 19. Maurice Wyns

  Ik dacht altijd dat de club en de mensen belangrijk waren, maar nu schijnt opeens de naam het belangrijkste te zijn.
  Als ik morgen mijn naam beu ben en ik wil Pepi Wyns heten, ben ik dan opeens een ander iemand? Ben ik dan opeens minder sympathiek? Heb ik dan opeens meer of minder capaciteiten? Neen, ik blijf dezelfde persoon maar met een andere naam, en die naam kan misschien vreemd of belachelijk overkomen, maar dat veranderd niets aan mijn persoon. Zo ook met onze club. Wij veranderen van naam maar wij blijven die hardwerkende, sympathieke, sportieve en sociale club waar we allen fier op mogen zijn.

 20. Mark Van der Linden

  Citaat van facebook gezien Mark VdL niet op facebook geregistreerd is:”Marc Roels: In opdracht van Marc van der linden…… Jef Mermans draait zich om in zijn graf!!! Triestig om een club met zo’n traditie met zo’n naam belachelijk te maken voor gans Antwerpen !! Grtn Marc !!”

 21. Je bent het er mee eens of oneens.
  Maar kan je Jef Mermans hier buiten laten, hij rust in vrede.
  Ik werkte gedurende 10 jaar zeer close samen met Jef en hij was
  veel minder met voetbal bezig dan dat met zou vermoeden.
  Wat zou hij dan moeten denken over zijn moederclub, Tubantia Borgerhout, die momenteel letterlijk en figuurlijk wordt afgebroken.

 22. Wordt zeker een succesverhaal! Ga kijken naar de documentaire in de Roma op vrijdag 6 juni: ‘de pleintjes’. Voetbal is een sport die mensen verbindt. De Pirates zullen een positieve invloed hebben op de jeugd van’t stad, en veel talent zal naar de club vloeien & zich daar kunnen ontwikkelen op sportief en persoonlijk vlak. Het gaat niet enkel om successen of sentiment, ook om de functie van de club in de samenleving. Go Pirates 😉 ^_$

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*